De farligare hundraserna

dog-678457_960_720De raser som förknippas med obehag eller rädsla, är oftast de hundar som används till kampsporter. För det mesta är det ägarens fel om hunden beter sig aggressivt och man ska tänka på att som hundägare är man alltid ansvarig för eventuella missöden. Man kan inte direkt säga att det finns några farliga raser, men däremot finns det raser som har egenskaper som kan orsaka skada om de utvecklas till det negativa.
Vissa personer ägnar sig åt att just avla fram dessa egenskaper för att använda hundarna i kampsport eller olagliga sammanhang, men än så länge har man inte förbjudit några särskilda raser i Sverige. Det har dock den danska staten gjort och där finns det tretton raser som numera är olagliga. Många tycker även att Sverige borde göra detsamma.

Hundarna som anses vara en samhällsfara av olika anledningar, är ofta av blandras. Det finns t.o.m. hundar som korsats med vargar.

Några namn på omdiskuterade hundraser följer här nedan.

  • Amerikansk bulldogg
  • Amstaff
  • Boerboel
  • Dogo argentino
  • Kangal
  • Tornjak m.fl.

Vissa av dessa raser är dock inte utvecklade enbart för kampsporten, men anses behöva en erfaren ägare som vet hur de ska behandlas. Raser som normalt används som herdehundar eller som skydd för boskap, har ett mycket starkt vallningsbehov och vill hela tiden samla in flocken. Detta kan bidra till att den nafsar efter människor i sin närhet som kanske avlägsnar sig.

Raser som t.ex. kaukasisk ovtjarka är en herdehund som egentligen bara borde befinna sig på gårdar med boskap.

Tyvärr får många av dessa hundar sitt dåliga rykte p.g.a en obildad och olämplig ägare som inte visar sig vara en bra ledare för hunden. Raser som t.ex. rottweiler och dobermann är hundar som kräver tillsyn och starkt ledarskap, och som i de allra flesta fall anses som mycket snälla och trevliga hundar, bara de är i goda händer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *