Några ovanliga hundraser

Affenpinscher

dog-2203194_960_720Detta är en tysk terrierras som är döpt efter sitt apliknande huvud med stora mustascher. Den har en yvig päls och var från början en råttjägare. Numera tillhör den kategorin sällskapshundar. En livlig, orädd och sportig liten jycke som lämpar sig bra för oerfarna.

Catalburu

Catalburun härstammar från Turkiet och har ett mycket speciellt utseende. Förutom de stora hängande öronen, den fläckiga korta pälsen och de lite sneda ögonen är nosen det som blickarna riktas mot först. Den är nämligen delad mitt itu med stora näsborrar, vilket tyvärr ger den många problem. Rasen är därför inte godkänd i Sverige och inte ens av FCI, den internationella federationen, men den spanska kennelklubben har accepterat den i sin lista.

Azawakh

En vinthund från Afrika som används till jakt och för att vakta getter och får. Kroppen är mycket smal och muskulös och pälsen kort. Den påminner en del om Greyhound och kan också användas just till kapplöpningar. Hundarna är mycket tåliga, trots deras smala kroppar, men de har god aptit och får sällan några sjukdomar. Däremot är det en krävande ras vad uppfostran beträffar, så det är inget för nybörjare.

Kinesisk nakenhund

Den lilla nakna hunden kan födas naken med lite tofsar runt tassarna, svansen och öronen, eller med fluffig päls s.k. powder puff. Den är en sällskapshund men kan ändå vara ganska envis, så det gäller att vara strikt. Kinesiska nakenhundar brukar ställas ut på utställningar till följd av deras speciella utseende. Hunden kan frysa rejält, vilket ter sig ganska naturligt, så ett täcke utomhus är att rekommendera. Den långhåriga varianten behöver mycket pälsvård och ett bad en gång i veckan.

Puli

Har man sett en person med dreadlocks, kan man relatera till den här hundrasen. Den är svart och består helt av rastaflätor. Rasen kommer från Ungern där den används som vallhund, men i Sverige och många andra länder tjänar den som sällskap. Dock kräver den strikta regler och har mycket vaktinstinkt. Den tjocka pälsen är faktiskt lättskött och ska inte kammas men när man badar den ska man torka med hårtork, annars blir hunden lätt sjuk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *