Typiska utställningshundar

Många hundägare tycker om att ställa ut sina hundar, speciellt de raser som anses särskilt vackra eller har ett speciellt utseende. Här kommer några exempel på vanliga utställningsraser.

Afghanhundar

Afghanhunden är en långhårig vinthund med mycket envishet och självständighet. En populär utställningshund tack vare den vackra pälsen och det graciösa förhållningssättet. Den är även väl lämpad för lure coursing, en hundsport som följer deras jaktstil. I övrigt är den ganska svårlärd.

Salukin

Salukin har vunnit “Årets utställningshund” 2015. Den är en vinthund från Mellanöstern som lämpar sig bra för jakt och springer oerhört snabbt. I övrigt är den ganska ointresserad av mental träning så det gäller att vara ihärdig. Som ägare måste man för övrigt ha en enorm dos tålamod med denna envisa och självständiga varelse.

De flesta färger är accepterade på utställningar, förutom den tigrerade. Rasen anses vara lite fin i kanten och luktar sällan illa.

Irländsk setter

dog-855767_960_720Den irländska settern är berömd för sin vackra rödbruna färg. Rasen är annars en utmärkt fågelhund och används främst till jakt. Den är en bra familjehund men behöver arbeta. Pälsen måste vårdas ordentligt men inte trimmas för mycket. Tyvärr kan rasen få problem med en del sjukdomar som höftproblem, ögonsjukdomar samt epilepsi, men hundarna är trots detta mycket populära och dessutom mycket eleganta.

Flatcoated retriever

En apporterande fågelhund som är mycket snäll, tillgiven och påhittig. Eftersom den är en jakthund, meriteras den inte bara på utställningar utan även med jaktprov. Den svarta och bruna rasen är godkända på utställningar, men den gula färgen som ibland förekommer, blir i regel diskvalificerad.

Yorkshireterrier

Den lilla gråbruna terriern som ofta syns med en liten rosett i luggen är ett litet energiknippe och en ettrig vakthund som är relativ svår att uppfostra. Samtidigt är den mycket charmig och tuff. Den lever ganska länge men har anlag för sjukdomar som matsmältningsproblem, förkylningar och leverproblem. Pälsen behöver mycket vård och kan hållas lång eller trimmas. Dock bör den vara lång i utställningssyfte.

Pudlar

Tack vare sin intelligens och den krulliga pälsen som man kan göra mycket med, är pudlar ofta en förekommande ras på utställningar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *