De trubbnosiga hundarna

Hundar med extremt kort nos och platt ansikte kallas för trubbnosiga hundar. Några raser som tillhör detta släkte är:

  • boxer
  • cane corso
  • engelsk bulldogg
  • fransk bulldogg
  • mops
  • pekinges
  • bostonterrier

dog-1142290_960_720Denna ansiktsform har från början bildats av defekter under avel på andra raser och dessa defekter har sedan avlats vidare för att hundarna anses söta eller roliga med sina runda säregna huvuden. Tyvärr innebär det ett generellt lidande för dessa hundar som bl.a. har svårt med andning p.g.a trånga svalg och hoptryckta näsborrar, får ofta komplikationer under nedsövdhet och har svårt att förlösas vid dräktighet eftersom valparnas huvuden är för stora för att komma ut på naturlig väg.

Det finns även kattraser med detta utseende, t.ex. perserkatten.

En vanlig syn när man ser trubbnosiga hundar är deras snarkande som i vissa fall kan överrösta en människas. Många tycker det är charmigt men hundarna själva håller förmodligen inte med. Dock kan man via operation vidga de trånga näsborrarna.

Djuren lider dessutom ofta av ögonsjukdomar och hudproblem då ögonen står ut mer från ansiktet och därmed blir torra, och ett hudöverskott framförallt på ansiktet gör att det kan bildas eksem i vecken. Raser som shar pei har liknande besvär eftersom de har ett rejält hudöverskott både på kropp och ansikte.

Egenskaper hos trubbnosiga raser

De flesta raser av detta slag är kända för sin snälla karaktär och tålmodiga sätt, vilket gör att de är lämpliga för barnens lekar och bus. Vissa raser anses lite dumma, som bulldoggen, men mopsen och bostonterriern å andra sidan skall vara intelligenta små varelser som dessutom älskar att springa och fara hit och dit.

Boxern, som tillhör den större varianten av trubbnosiga hundar, är istället en brukshund som avlades fram ur bulldoggen, engelska mastiffen och vinthunden. Den används idag främst som brukshund i räddningstjänsten och militären men många har den även som sällskapshund. Dock kräver den en hel del arbete och p.g.a den sena mognaden, är den känd för sina upptåg till sent i livet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *