Hund & Barn – att tänka på och lämpliga hundraser

En flicka och en glad hund som gosar

En flicka och en glad hund som gosar

Hunden är som känt människans bästa vän och ett perfekt sällskapsdjur. Att hundar och barn dessutom även går bra ihop är i många fall ett faktum, men att säga att en hundras är mer lämpad för barn än andra finns egentligen ingen skriven regel på. För alla hundraser gäller desamma och när en barnfamilj väljer att införskaffa en hund handlar det mer om att låta hunden lära sig att umgås med barn. Självklart är vissa hundraser mer lättlärda, mer snubbeltåliga och lugnare i temperament än andra men som hundägare i en barnfamilj handlar det främst uppfostran och träning av hunden för att uppnå bäst resultat.

Att tänka på när du skaffar en familjehund

När du väljer att köpa en hund in i en barnfamilj finns det självklar en hel del du bör tänka på. Först och främst är det inte optimalt och det avråds att köpa en småväxt hund. För ett barn är det frestande att lyfta hunden och bära runt på denna, och risken för att barnen snubblar till och tappar valpen är stor. Valpen kan skadas och kan riskera både skallskador och andra typer av benbrott som dessvärre kan leda till dödfall eller problem senare i livet. Dessutom är en småväxt hund lättare att snubbla över och kan lättare komma till skada.

Har du mindre barn är det även viktigt att ha tanken att dessa inte förstår att de inte får nypa hunden, dra denna i pälsen eller liknande. Det är inbyggd i barnets natur att lära känna sin omgivning genom känseln (som nypa och dra) och förstår därför inte att hunden blir lidande av detta. Det är därför viktigt för dig som vuxen att aldrig lämna en hund och ett barn ensamma utan att alltid ha uppsyns över detta. Dessutom är det även viktigt att hålla barnet borta från hundens sovplats. Ett barn kan ibland bli för mycket för hunden och behöver därför en stilla fristad där denna kan vila upp sig.

Värt att ha i tanken när man köper en större hund i familjen är att dessa ofta är väldigt starka. Att lämna över hunden till barnet vid promenad är därför inte att föredra då risken att hunden drar iväg kan skada barnet.

Som förälder och hundägare har du ett stort ansvar, både för barnets och hundens välbefinnande. Du bör vara införstådd att en hund kräver mycket tid och som småbarnsförälder kan det vara svårt att ge hunden den uppmärksamhet denna är värd. De därför över hur din tid ser ut och köp endast hund om du vet att tid finns över.

Lämpliga hundraser för barnfamiljer

Ett barn som sitter med en hund i en soffa

Nu när vi nämnt några viktiga nämnare du bör tänka på när du köper en hund till familjen, tänkte vi ge tips på några trevliga hundraser som lämpar sig väl in i en barnfamilj.

Labrador Retriever

Som en av de mest populära hundraserna är Labrador Retrievern en exceptionell familjehund. Labradoren är mycket lättlärd, rumsren och har en förmåga att snabbt lära sig regler och rutiner i hemmet. Rasen är mycket följsam och lekfull och kan leka med barnen i timmar. Det är en mycket kärleksfull hund som garanterat kommer vara ett perfekt tillskott i familjen.

Golden retriever

Självklart finns den gamla herdeliga Golden Retrievern med på listan. Denna hundras, som är mycket tillgiven, trofast och lättlärd, en tålig hund som klarar av en och annan hår- och svansryck. Rasen är av natur inte skälig – vilket kan vara skönt i en stimmig och livlig familj. Dessutom är rasen av de mindre destruktivare raserna och är mycket lekfulla och vänliga.

Pudeln

Pudlar, som även är en av de mer typiska utställningshundarna, är en mycket folkkär familjehund. Rasen, som är en mycket intelligent och vänlig, förkommer i flera olika storlekar. Det som främst gör rasen till en god familjehund är dess god följsamhet och glada, positiva och sociala egenskaper. Pudeln är mycket lättlärd och snabbtänkt och går väl ihop med både små och stora barn.

Collie

Den långhåriga hundrasen Collie är en god vakthund och som även är mycket självständig. Rasen gillar att interagera med sin familj är mycket till tillgiven. Collin är av naturen en lugn hundras som är lättlärd och rumsrena. Rasen är perfekt skyddshund och kommer att skydda dig och din familj, utan att vara aggressiv.