Hundraser som lämpar sig vid fågeljakt

Som tidigare nämnts, är den irländska settern samt övriga settrar och retrieverraserna utmärkta fågelhundar. Golden retrievern har dessutom simhud mellan tårna för att apportera i vattnet och fungerar därför bra vid andjakt m.m. Till övriga raser som är vanliga fågeljägare hör Weimaraner, Ungersk Vizla och Vorsteh samt spanielhundarna (cocker spaniel, springer spaniel, field spaniel, den vitbruna clumber spaniel) och flera andra raser.

Weimaraner

dog-1587085_960_720En weimaraner har en silkesliknande gråaktig päls, vackra ögon och är mycket elegant. Det är en stående fågelhund som söker upp bytena och rusar mot det så att det flyger upp, särskilt på fält eller i skog men den jagar även andra djur. Den är också bra på all sorts apportering. I övrigt kräver den mycket arbete och lydnad och tyr sig ofta till en person, ibland nästan för mycket. Man ska alltså vara en erfaren hundkännare om man skaffar denna ras.

Ungersk Vizsla

Den är mycket lik en weimaraner i kroppen men färgen är varmgul. En vizsla älskar vatten och apporterar gärna. Det är en stående fågelhund som har specialiserat sig på hönsfåglar. I kombination med utställningar måste den genomgå jaktprov som de flesta andra jakthundar.

Typiska egenskaper för en vizsla är inlärningsförmågan, snällheten och det livliga temperamentet. Den är dock känslig för aggressivitet och dåligt bemötande.

Vorsteh

En vorsteh är en svartfläckig, brun eller brunfläckig hund som liknar ovannämnda hundraser. Den räknas som en stående fågelhund men är även en allround-hund som kan apportera både på land och i vatten. Rasen är mycket harmonisk och pålitlig och är väldigt tillgiven mot sin ägare. Den kräver dock mycket arbete och är alltså inte bara lämplig som sällskapshund.

Spanielraserna

Man talar om landspaniels och vattenspaniels och båda varianterna kommer från Storbritannien.

Från spanielhundarna avlades senare settrarna fram. Spanielhundar är stötande eller stående fågelhundar. De är lite mindre än settrarna och har mjuk, vågig päls och hängande öron. Färgerna varierar från gul, svart eller brun till fläckiga nyanser. I Sverige förekommer de mest som sällskapshundar men i England jagade man morkulla, fälthöns och småvilt med dem. Spanielraserna lämpar sig bra till hundsporter som freestyle och lydnad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *