Hundsporter och lämpliga raser

Att hundar behöver motion är förmodligen ingen nyhet, men de flesta hundar behöver även utveckla den mentala förmågan för att bli en tillfredsställd varelse och lära sig samarbeta med sin ägare. Vid sidan om vanliga promenader och gemensam lek i hundgården med andra hundar, finns det många olika varianter av hundsporter som man kan utöva med sin hund. Detta är roliga aktiviteter både för ägare, hund och åskådare och det finns flera organisationer i landet som anordnar tävlingar och utställningar av olika slag. Det mest berömda förbundet heter Svenska Kennelklubben och ansvarar även för avel och generell omvårdnad av hundar, men Svenska Brukshundsklubben är också en allmänt känd organisation, precis som Sveriges Hundungdom som är Svenska Kennelklubbens ungdomsförbund. Här nedan följer lite information om de vanligaste hundsporterna, men flera finns att läsa om på de olika organisationernas hemsidor.

Agility

dog-2126677_960_720Sporten innebär att hunden ska springa en bana med olika hinder som däck, tunnlar, balansbommar m.m. på så kort tid som möjligt och så felfritt det bara går. Det finns olika klasser som riktar sig till hundar i varierande storlekar. Detta kräver lydnad, snabbhet och samarbete mellan ägare och hund. Alla hundraser får delta men de som lämpar sig extra mycket för agility är Shetland sheepdog, spets, terrierraserna, pudlar och spanielraserna.

Freestyle

Denna sport är relativt ny och innebär rörelser till musik som hunden ska följa, t. ex. sick-sack mellan förarens ben. Det finns två olika grenar, den ena heter freestyle och den andra heelwork to music som betyder att hunden “går fot” i specifika positioner. Det handlar hela tiden om att följa sin ägare och se till att rörelserna och musiken stämmer överens. Alla raser kan utöva freestyle.

Svampsök

Spårhundar brukar älska denna typ av sport som innebär att de ska spåra upp svampar. I Medelhavsländerna gäller det ofta de eftertraktade tryfflarna men i Sverige brukar man använda kantareller. Retrieverraserna älskar att göra eftersök och använda sina kloka huvuden så en labrador eller en golden lämpar sig utmärkt, men även pudlar och lagotto romagnolo är populära raser.

För övrigt tillämpas även jakt-och bruksprov för jakthundar och brukshundar av olika slag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *