Jakthundar och deras områden

Inom jakten finns det många olika former, beroende på vilket vilt man jagar. Hundarna som används avlas också fram i syfte att klara av just de byten som jägaren letar efter. Man talar om t.ex. skällande jakthundar, stående, drivande, apporterande och grythundar. Men vad betyder då dessa uttryck, och vilka raser passar till vad?

Stående och stötande jakthundar

short-haired-german-shorthaired-pointer-2120184_960_720När man pratar om stående hundar, gäller det ofta brittiska fågelhundar som settrar och spanielhundarna, men även weimaraner, vorsteh, pointerraserna och münsterländer är utmärkta. En stående jakthund “ställer” när den ser ett byte, ger det en hotfull blick och väntar in jägaren som på kommando ber hunden att rusa mot det så att det flyger upp och jägaren kan skjuta. Denna taktik kallas att “stöta upp” ett byte. Efter skjutningen, apporterar hunden bytet och samarbetet fungerade bra.

Apporterande jakthundar

Retrieverraserna är fantastiska på att apportera byten och är framavlade för just detta, samtidigt som de är fantastiska familjehundar. De ska också vara bra på att spåra upp viltet. Lagen kräver dessutom att en apporterande hund ska finnas med vid t.ex. andjakt och annan fågeljakt. Även vid jakt på hare och kanin, är apportörerna oumbärliga.

Skällande jakthundar

Om en jakthund är en skällande sådan, innebär det att den skäller på bytet så att det fokuserar på hunden tills jägaren kommer. Vid fågeljakt sker detta främst på orre, tjäder och järpe men i övrigt på bl.a. ekorre och mård. Spetshundarna som norrbottenspets och finsk spets brukar lämpa sig utmärkt för denna stil, men är även bra vid löshundsjakt på älg.

Drivande jakthundar

En drivande hund “driver” bytet mot jägaren och de båda utvecklar ett rejält teamwork. Vargar jagar på detta sätt. Stövare, drever, tax, dalmatiner och bassethundar används främst inom detta område och ofta gäller det byten som räv, hare och rådjur. Raserna är ofta lätta att ha som familjehundar men kräver en del motion och mentalt arbete.

Grythundar

En grythund, oftast en Jack Russel, border terrier eller tax, spårar upp viltet i sina gryt och går in i det för att få ut djuret. Oftast handlar det om grävling och rödräv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *