Några ovanliga hundraser

Sällsynta hundraser finns det många av här i världen. Dessa förkommer, precis som mer populära hundar, i alla olika storlekar. Det finns självklart många anledningar till varför dessa hundar tillhör en mer unik och ovanlig kategori, men de främsta anledningar är bland annat: att dessa har en låg popularitet, dåligt urval, inte så kända och förekommer även främst i en mindre region.

Affenpinscher

Detta är en tysk terrierras som är döpt efter sitt apliknande huvud med stora mustascher. Den har en yvig päls och var från början en råttjägare. Numera tillhör den kategorin sällskapshundar. En livlig, orädd och sportig liten jycke som lämpar sig bra för oerfarna.

Azawakh

En Azawakh hund som springer lugnt

En vinthund från Afrika som används till jakt och för att vakta getter och får. Kroppen är mycket smal och muskulös och pälsen kort. Den påminner en del om Greyhound och kan också användas just till kapplöpningar. Hundarna är mycket tåliga, trots deras smala kroppar, men de har god aptit och får sällan några sjukdomar. Däremot är det en krävande ras vad uppfostran beträffar, så det är inget för nybörjare.

Catalburu

Catalburun härstammar från Turkiet och har ett mycket speciellt utseende. Förutom de stora hängande öronen, den fläckiga korta pälsen och de lite sneda ögonen är nosen det som blickarna riktas mot först. Den är nämligen delad mitt itu med stora näsborrar, vilket tyvärr ger den många problem. Rasen är därför inte godkänd i Sverige och inte ens av FCI, den internationella federationen, men den spanska kennelklubben har accepterat den i sin lista.

Kinesisk nakenhund

Kinesisk nakenhund med blå ögon

Den lilla nakna hunden kan födas naken med lite tofsar runt tassarna, svansen och öronen, eller med fluffig päls s.k. powder puff. Den är en sällskapshund men kan ändå vara ganska envis, så det gäller att vara strikt. Kinesiska nakenhundar brukar ställas ut på utställningar till följd av deras speciella utseende. Hunden kan frysa rejält, vilket ter sig ganska naturligt, så ett täcke utomhus är att rekommendera. Den långhåriga varianten behöver mycket pälsvård och ett bad en gång i veckan.

Puli

Har man sett en person med dreadlocks, kan man relatera till den här hundrasen. Den är svart och består helt av rastaflätor. Rasen kommer från Ungern där den används som vallhund, men i Sverige och många andra länder tjänar den som sällskap. Dock kräver den strikta regler och har mycket vaktinstinkt. Den tjocka pälsen är faktiskt lättskött och ska inte kammas men när man badar den ska man torka med hårtork, annars blir hunden lätt sjuk.

Chinook

Chinook Hund

Chinook är en slädhund med en höjd på mellan 54 – 68 cm och en vikt på 28 – 42 kg. Rasen har en vacker guldfärg, som till viss del påminner om Golden Retrieverns gyllene färgskala, och är en mycket intelligent ras. Rasen anses vara mycket hängiven, osjälvisk och försvarar gärna sin ägare. Den behandlar främlingar med viss misstro men agerar ytterst sällan på ett aggressivt sätt.

Med tanke på rasens storlek lämpar sig Chinooken inte vid mindre boenden, utan som ägare bör man hålla hunden i stora utrymmen, gärna i stora utomhusinhägnader med fri tillgång till vatten och aktiviteter. Dessutom kräver Chinooken mycket aktivitet och regelbundna promenader är ett måste. Rasens popularitet har idag ökat, men trots detta hör denna ännu till den mer sällsynta kategorin.

Rysk Toy Terrier

Det var före revolutionen som den ryska Toy Terriern var en av de populäre hundraserna i Ryssland. Dock kom rasen efter revolutionen att dramatiskt falla i antal och efter andra världskriget fanns det nästan inga hundar kvar inom rasen. Tack vare att ett flertal uppfödare i Ryssland återupptog uppfödning av den Ryska Toy Terriern väcktes rasen till liv igen.

Normalt har den Ryska Toy Terriern en höjd på 20 – 28 cm och kan väga upp till 3 kg. Dess karaktär anses vara mycket vänlig och kärleksfull mot dess ägare, men kan vara något reserverad mot främlingar.

Till en början föreföll rasen som en slät och korthårig ras, men senare kom även en långhårigare variant att växa fram. Idag finner man både varianterna av rasen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *