Raser för hundkapplöpningar och hundrace

Att spela på hästar tillhör en av svenskarnas mest populära hobbies, men det finns även hundkapplöpningar att satsa pengar på. I Sverige är sporten inte lika utbredd som i de engelskspråkiga länderna som Storbritannien och USA, men det finns banor även här, där man kan betta på hundar. Greyhound Park i Landskrona, Borås och Skellefteå är några platser där man som spelare och åskådare kan komma för att se de smidiga hundarna rusa fram.

animals-1850147_960_720Raserna som används i kapplöpningar är vinthundar p.g.a den långa, smidiga kroppen och den extrema snabbheten. Dessa raser har även en stark jaktinstinkt, vilket man kan se i lure coursing.

Denna sistnämnda gren innebär att hundarna jagar ett låtsasbyte, oftast på ett fält, där de sedan blir bedömda för sin snabbhet, entusiasm, rörlighet, uthållighet och följsamhet.

Den vanligaste formen i Sverige är dock att hundarna tävlar i olika distanser på en oval bana där det gäller att komma först i mål. Hundarna står i varsin bur och när startskottet går, dras ett byte runt för att hetsa upp hundarna och få dem att springa extra fort. Detta kallas också greyhound racing.

I hundkapplöpningarna brukar främst rasen greyhound förekomma, men även saluki, afghanhund och whippet kan påträffas på tävlingar, speciellt vid lure coursing. En riktigt duktig greyhound kan uppnå en hastighet på 85 km/h, vilket gör att betting är mycket populärt.

Spela på hundar

De olika spelformerna som man hittar hos spelombuden är GR6, GR3 och GR Special. Det fungerar på ett liknande sätt som med spel på hästlopp. I GR6 ska man hitta en vinnare i 6 lopp, i GR3 vinnaren i 3 stycken lopp och i Special gäller det att klura ut de tre bästa i ordningsföljd.

Hundkapplöpningar har funnits i Sverige sedan 50-talet och organisationen som anordnar loppen heter SCH ( Svenska Hundkapplöpningssportens Centralförbund) med ett flertal klubbar som medlemmar.

Övriga egenskaper hos greyhound

En greyhound är faktiskt en riktigt bra sällskapshund och brukar skämtsamt kallas den snabbaste soffpotatisen, då den springer snabbt samtidigt som den är lugn inomhus. Den använder enbart sin syn vid jakt och alltså inte sitt luktsinne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *