Sveriges 5 populäraste hundraser

Trots att det då och då kommer in nya raser genom import, avel med mera så fortsätter vissa hundar att ligga i topp på listan över de mest omtyckta raserna i Sverige. Här beskrivs de lite närmare.

Labradoren

labrador-805860_960_720Den snälla, vattenälskande rasen används mest som sällskapshund men lämpar sig även mycket bra till fågeljakt, assistanshund och tjänstehund. Labradoren älskar mat och har ingen mättnadskänsla. Den proppar gärna i sig både det ena och det andra. Eftersom den jämt vill äta så är det lätt att den lägger på sig lite extra vikt. Därför är motion viktigt, även om den kan verka lite lat ibland.

Labradoren har en kort men tjock päls som skyddar bra mot kyla och är lätt att simma med. Detta gör att de vill bada i alla väder. En labrador tycker om att arbeta, speciellt att apportera, så om den inte är tänkt att bli jakthund bör man träna den i någon lydnadssport.

Golden retriever

Rasen som liknar en långhårig labrador, hamnar på andra plats och är precis som labradoren en bra fågelhund som är samarbetsvillig och tålmodig. Denna ras är bra på spårning och används ofta som servicehund eller assistanshund. Både golden retrievern och labradoren används även som narkotikahundar.

Jämthund

Rasen erkändes först 1946 och har blivit mycket populär. Den är en nordisk spetshund, relativt stor och har grå färg upptill och ljusare underpartier. Det är den allra vanligaste rasen vid älgjakt, då främst som löshund. De är också bra på björn, grävling, lodjur m.m. Jämthunden är en trivsam familjehund men man ska dock inte skaffa rasen om den inte är tänkt för jakt, för den kräver mycket stimulans och motion.

Schäferhund

Rasen kommer från Tyskland och karakteriseras med sina långa, spetsiga öron och de vackra svarta och bruna färgerna. Den är intelligent och beskyddande och fungerar utmärkt som polis- eller vakthund. Samtidigt är den snäll och full av energi.

Chihuahua

Den lilla hunden tillhör världens minsta hundraser och kommer från Mexiko. Den är en ren sällskapshund, men trots sin späda kroppsbyggnad är den ändå livlig och beskyddar gärna sin ägare. Finns som långhårig eller korthårig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *