Typiska utställningshundar

Hundutställning

Många hundägare tycker om att ställa ut sina hundar, speciellt de raser som anses särskilt vackra eller har ett speciellt utseende. Här kommer några exempel på vanliga utställningsraser.

Saluki

Vacker Saluki

Saluki är en underskön vinthund från Mellanöstern som lämpar sig bra för både jakt och som utställningshund. Som ägare måste man ha en enorm dos tålamod då ras anses vara envisa och självständiga. I övrigt är den ganska ointresserad av mental träning så det gäller att vara ihärdig.

När det kommer till utställning är de flesta färger accepterade, med undantag från den tigrerade. Rasen anses vara lite fin i kanten och luktar sällan illa.

Afghanhundar

Afghanhunden är en långhårig vinthund som ursprungligen kommer från Afghanistan. Idag framavlas rasen främst i Storbritannien förekommer i olika färgskalor. Dessa karaktärsdrag anses var envishet och självständighet, och kan därför vara svår att uppfostra.

Afghanhunden är idag en populär utställningshund tack vare den vackra pälsen och det graciösa förhållningssättet. Den är även väl lämpad för lure coursing, en hundsport som följer deras jaktstil.

Irländsk setter

Den irländska settern är berömd för sin vackra rödbruna färg. Rasen är annars en utmärkt fågelhund och används främst till jakt. Den är en bra familjehund men behöver arbeta. Pälsen måste vårdas ordentligt men inte trimmas för mycket.

Tyvärr kan rasen få problem med en del sjukdomar som höftproblem, ögonsjukdomar samt epilepsi, men hundarna är trots detta mycket populära och dessutom mycket eleganta.

Flatcoated retriever

Flatcoated Retriever är en apporterande fågelhund som är mycket snäll, tillgiven och påhittig. Eftersom den är en jakthund, meriteras den inte bara på utställningar utan även med jaktprov. Den svarta och bruna rasen är godkända på utställningar, men den gula färgen som ibland förekommer, blir i regel diskvalificerad.

Utöver det faktum att Flatcoated Retrievern är en utmärkt utställningshund är denna även mycket populär inom andra hundsportsgrenar som exempelvis agility. Tack vare dess arbetsglada och lättdresserade karaktärsdrag funkar denna ras med andra ord inom de mesta.

Pudlar

Glad dvärgpudel

Pudlar är en mycket populär utställningshund och anledning är självklart dess majestätiska anlete och intelligens. Pudelns egenskaper och mentalitet anses vara mycket glad och positiv, social, livlig och energisk. Dessutom är rasen mycket lättlärd och följsam och anses vara en god familjehund. Dock bör nämnas att rasen även är mycket snabbtänkt och kan lätt manipulera sin ägare om man inte ser upp.

Pudeln förkommer i fyra olika storlekar, fem färger och otaliga frisyrer. Tack vare rasens praktiska päls är denna mycket enkel att frisera och passar i stort sett alla. När det kommer till utställning är det endast olika varianter av lejonklippning, samt Toilette-60, som godkänds.

Yorkshireterrier

Den lilla gråbruna terriern som ofta syns med en liten rosett i luggen är ett litet energiknippe och en ettrig vakthund som är relativ svår att uppfostra. Samtidigt är den mycket charmig och tuff. Den lever ganska länge men har anlag för sjukdomar som matsmältningsproblem, förkylningar och leverproblem. Pälsen behöver mycket vård och kan hållas lång eller trimmas. Dock bör den vara lång i utställningssyfte.

Leonberger

Den ståtliga Leonberger är en mycket förträfflig utställningshund. Dessa karaktärsdrag anses vara mycket behaglig, följsam och orädd och är därför enkel att uppfostra. Rasen kräver mycket pälsvård och för att hålla denna i god kondition bör den borstas ordentligt minst en gång i veckan. Trots detta behövs rasen inte trimmas utan här behövs endast tassarna ansas och eventuell ryckning av päls på öronen.

Att tänka på om man önskar köpa en Leonberger för utställningssyfte är att rasen två gånger om året fäller dess päls. Man bör även ge valpen tid att växa, och därför bör man vara sparsam med motion det första levnadsåret.

Golden Retriever

Brun Golden Retriever i gräset

Även familjehunden Golden Retriever, som idag är en av de populäraste hundraserna i Sverige, är en trevlig utställningshund. Rasen härstammar från gränstrakterna mellan Skottland och England och avlades som apporterande fågelhund. Idag lämpar sig rasen till det mesta och är mycket följsam, intelligent och tillgiven – vilket gör denna mycket lätt att uppfostra.

Rasen är av naturen välbyggd med symmetriska och välbalanserade drag. Dess päls kan både vara vågig eller slät och är relativt lättskött. Färgen kan variera från ljusgul till en mer brungul nyans, men kan även förekomma som vit. Rasen är dessutom är mycket frisk sådan och enligt statistik lever dessa över 10 år.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *